Att segla till London - Hjo SS - Segling - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

Att segla till London

2018-03-04 06:40
Vid årets först klubbafton fick vi besök av Gunilla Olsson och Toyvo Stark från Karlsborg som berättade om sin första del i seglingen de gjorde 2016.
  • Uppdaterad: 2018-03-04 06:40

Uppskattat besök av långseglare

Hjo segelsällskap har ännu en gång haft besök av långseglarna Gunilla Olsson och Toyvo Stark från Karlsborg. De visade bilder och berättade om första delen av sin segling 2016.  Avresan skedde i mitten av juni då man seglade västerut förbi Anholt mot Grenå i Danmark. Därefter gick resan söderut utmed Jyllands östkust och ner till Kielkanalen, världens mest trafikerade kanal.   29 284 fartyg passerade genom den 10 mil långa kanalen 2016.

Efter passagen genom kanalen stannade de några dagar i Cuxhaven för att invänta rätt väder och högvatten, innan de gav sig ut på Nordsjön. De passerade Ostfrisiska öarna på sin väg västerut. Eftersom väderprognosen var dålig med kraftig blåst från väst bestämde de sig för att gå genom de holländska kanalerna istället för havet. De seglade in till Delfzijl och därefter blev det motorgång i kanalerna. Första staden var Groningen. Därefter fortsatte färden mot Amsterdam. De passerar små byar och städer och färdades ibland fram med åkrar på båda sidor om kanalen. Behagligt och lugnt och mycket sevärt bl a städerna Haarlem, Gouda, Dordrecht och Middelburg.

Till slut är de åter ute i Nordsjön och ska nu korsa Engelska kanalen mot Themsens mynning. Överfarten är lång, cirka 100 sjömil, med tät fartygstrafik, grundbankar och besvärliga strömmar. De pustar ut vid en boj i Themsen och fortsätter nästa dag förbi Greenwich med sitt observatorium och nollmeridian innan de når gästhamnen St Katarine Docks vid Tower Bridge – mitt i City. Här ligger man skyddad från tidvattnet och på bekvämt avstånd från Londons alla sevärdheter.

Mer om det nästa år, då vi alla är nyfikna på fortsättningen. HSS medlemmar ställde frågor om sjö- och kanalkort. Några blev kanske sugna på att göra en liknande resa i framtiden.

 

Skribent: Ann-Sofi Dahlberg
Epost: Adressen Gömd

 

5. SFF_SEGLARSKOLA_4-f jpeg

 

Ungdomsvänliga klubben

Regelträning

 

 

Följ Hjo SS

Postadress:
Hjo SS - Segling
Hamnen
54430 Hjo

Besöksadress:
Hamnen
54430 Hjo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

HVKT